perjantai 8. maaliskuuta 2013

Työt

Saatiin tänään vihdoin ja viimein netti uuteen asuntoon, joten oli aika kirjoittaa blogiakin välillä. Yli kaksi viikkoa mennyt edellisestä kirjoituksesta (sekä Leedseen muutosta) JA yli kuukausi siitä kun aloitin työt yliopistolla. Paljon tohinaa on siis ollut.

Neljä viikkoa töitä yliopistolla siis takana ja paljon uusia oppeja takataskussa. Olen joutunut opiskelemaan aika paljon lisää melanoomasta, lukemaan siihen liittyviä uusia artikkeleita ja miettimään solujen toimintaa. Tutkimuspuolella olemisen haaste onkin varmaan se, ettei menetelmiä ja tietoa löydykään netistä tai ohjekirjoista, vaan kaikki pitää itse kehitellä ja arvioida.

Ensimmäisenä kahtena viikkona harjoittelin lähinnä yliopiston potilastietojärjestelmän (tai oikeastaankin näytejärjestelmän) käyttöä ja sinne kirjaamista sekä mikrotomilla leikkaamista. Periaatteessa siis leppoisa alku, sillä olen aiemmi työskennellyt kesän histologian laboratoriossa Suomessa (leikaten mikrotomilla mm. ihonäytteitä). Aloittaessani yliopistolla tuntui kuitenkin siltä, etten olisi koskaan edes nähnytkään mikrotomia, saati leikannut sellaisella. Kaikilla yliopiston mikrotomeilla työskenneltiin seisoma-asennosta eikä pöytiä voinut säätää ollenkaan oman pituuden mukaan. Lisäksi suurin osa mikrotomeista oli lähinnä manuaalisesti toimivia iäkkäitä rotaatiomikrotomeja, joissa ei ollut aikaisemmin käyttämieni laitteiden tavalla yhdistettynä vesihaudetta. Joten haastetta riitti pelkästään ohuen leikkeen kuskaamisessa kuumavesihauteeseen. Näiden haasteiden lisäksi leikkasin terällä myös sormeeni ja jouduin täyttämään vinon pinon tapaturmalomakkeita :)

Kolmannella viikolla harjoittelin RNA:n ja DNA:n eristämistä parafiiniblokeista. Parafiiniblokeista otetaan muutaman millin paksuinen 'core' eli ohuella neulalla otettava pieni pala siitä solupopulaatiosta joka halutaan eristää blokista. Neula on kiinnittetty sille tarkoitettuun laitteeseen, jonka avulla blokin saa kohdistettua H&E lasille tehtyjen merkintöjen kanssa. Käytännössä tosi helppokäyttöinen systeemi. Itse eristysprotokola oli simppeli myös, vaikkakin työläs (useita pipetointivaiheita).

Viime viikolla aloitimme sitten immunohistokemiallisten värjäysten optimoimisen ja niiden arvioinnin. Meidän tuli päättää mitä antigeeniä (proteiinia) lähtisimme seuraamaan ja millä asteikolla arvioimme värjäytymistä/esiintymistä. Itselle oli aiheessa paljon uutta opittavaa sillä en ole koskaan tehnyt vastaavaa. Ensi viikolla on taas uusia asioita edessä kun aloitamme laser capture microdissection:in teon urakalla..

Eli semmoista olemme puuhailleen viimeisen kuukauden ajan. Yritän jossain vaiheessa lisätä kuvia töistä, mutta tällä hetkellä kuvasaalis on melko huono :(

2 kommenttia: